Recuperarea accizei la motorină te poate ajuta să reduci semnificativ costurile operaționale și să fii mai competitiv. Totuși, gestionarea procesului de rambursare poate fi complicată. Dacă alegi să depui singur documentele pentru rambursare, iată cinci greșeli frecvente pe care să le eviți:
# 1. Documentație incompletă
O documentație necorespunzătoare este o greșeală frecventă. Deseori, transportatorii omit să includă toate facturile sau documentele solicitate de autorități, ceea ce duce la recuperarea unei sume mai mici decât cea cuvenită și implicit la costuri mai mari pentru firmă.
Totodată este important să păstrezi copii ale talonului și cărții de identitate a unui vehicul (CIV) după ce îl vinzi. În Croația, pentru cererile de rambursare a accizelor, ai nevoie de inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă pe perioada solicitată. Dacă depui cererea pentru anul anterior și nu ai copii ale talonului cu ultimul ITP, riști să pierzi accizele.
Cum poți să o eviți:
- Păstrează o evidență completă și organizată a tuturor documentelor.
- Verifică de două ori că ai toate facturile și documentele necesare înainte de a le depune.
- Ține copii ale taloanelor și cărților de identitate ale vehiculelor vândute (CIV).
sau
- Colaborează cu același furnizor pentru motorină și serviciile de recuperare a accizei și TVA-ului. Astfel, toate facturile originale de combustibil vor fi preluate automat pentru recuperarea accizei și TVA-ului.
# 2. Nerespectarea termenelor limită
Nerespectarea termenelor limită pentru depunerea cererilor poate duce la pierderea dreptului de a recupera acciza pentru perioadele respective.
Spre exemplu în Slovenia, recuperarea accizei se poate face până la 31 martie pentru alimentările din anul precedent. În Franța, ai mai multă flexibilitate: poți solicita acciza recuperabilă din prima zi după încheierea perioadei și până la 31 decembrie al celui de-al doilea an. Iar în Belgia, se poate recupera acciza pentru alimentări din urmă cu maxim 3 ani doar dupa obținerea numărului de licență de la autoritățile fiscale belgiene.
Cum poți să o eviți:
- Creează un calendar al termenelor limită pentru fiecare țară și setează-ți alerte pentru a nu depăși aceste termene.
sau
- Transferă responsabilitatea recuperării accizei către o companie specializată, care este cu siguranță la curent și respectă termenele limită de depunere a cererilor de rambursare.
# 3. Neconformarea cu reglementările în vigoare
Fiecare țară are reguli specifice privind rambursarea accizei.
Spre exemplu în Belgia și Spania, recuperarea accizei se poate face numai dacă compania este înregistrată la autorități. Însă în Croația și Spania, condițiile pentru transportul de persoane sunt mai restrictive, fiind necesar ca firma să fie înregistrată fiscal în țara respectivă.
Cum poți să o eviți:
- Informează-te asupra reglementărilor în vigoare și fă toate demersurile necesare pentru a fi conform.
sau
- Utilizează servicii specializate de recuperare a accizei pentru a te asigura că respecți toate cerințele legale.
# 4. Erori la calculul sumei de rambursat
Erorile de calcul apar frecvent și pot proveni din greșeli la conversia valutară, calculul incorect al cantității de motorină utilizate sau din aplicarea unei rate greșite pentru acciza recuperabilă.
Spre exemplu în Franța, autoritățile fac o dublă verificare cu furnizorii de motorină. Dacă există diferențe între cantitățile declarate de transportator și cele transmise de furnizorul cardului de combustibil, cererea de rambursare va fi respinsă.
Cum poți să o eviți:
- Alege același furnizor pentru cardurile de motorină și serviciile de recuperare a accizei pentru a elimina această problemă.
# 5. Necunoașterea celor mai recente reglementări
Reglementările privind accizele se schimbă frecvent. Spre exemplu în Slovenia, valoarea accizei rambursabile s-a modificat de 11 ori în 2023. Iar în Belgia, doar în primul trimestru din 2023, valoarea accizei recuperabile s-a modificat de 7 ori.
Cum poți să o eviți:
- Informează-te despre toate schimbările relevante pentru transporturi din surse specializate și de încredere precum www.smartinfo.ro
Procesul de rambursare a accizei poate fi complex, dar evitarea acestor greșeli comune îți poate economisi timp și bani.