Directiva Europeană CSRD și-a extins aplicabilitatea în 2025 către aproximativ 5.300 de companii din România. Asta înseamnă că alături de raportul financiar depus în prima parte a anului 2026 pentru anul 2025, companiile vor trebui să depună și raportul de sustenabilitate (sau raportul CSRD). Acesta trebuie să includă date detaliate despre activitățile companiilor (indiferent de domeniul de activitate) privind:
- Măsuri de protecție a mediului
- Responsabilitate socială
- Respectarea drepturilor omului
- Măsuri anticorupție
- Diversitatea în consiliile de administrație ale companiilor

Așa cum am detaliat în articolul precedent companiile care trebuie să realizeze raportarea de sustenabilitate în România în 2026 pentru activitățile din 2025 sunt cele care:
- Dețin active de minim 25 milioane RON sau
- Au un venit minim de 50 milioane RON sau
- Au minim 50 de angajați
Atenție: Comisia Europeană a propus o modificare a condițiilor de calificare pentru companiile care trebuie să întocmească raportul de sustenabilitate. Vom reveni cu actualizări de îndată ce modificările sunt preluate în legislația din România.
Cum vă ajută DKV Mobility în realizarea raportului de sustenabilitate
DKV Mobility, lider în serviciile de mobilitate internațională, lansează Carbon Monitor, pe care companiile îl pot utiliza pentru a analiza și documenta emisiile flotei. Concret prin Carbon Monitor veți avea acces la:
- Monitorizarea de emisii CO2e – disponibilă prin DKV Cockpit
- Raportul anual CO2e – disponibil la începutul anului cu date aferente anului precedent
*Pe lângă datele concrete despre emisiile generate de flota dvs. raportul anual CO2e include și un raport metodologic care descrie baza de date și logica de calcul utilizată.

Ce date primiți prin Carbon Monitor
Oferă o imagine de ansamblu transparentă a:
- Well-to-Wheel (WTW): Emisiile înregistrate de-a lungul întregului ciclu de viață al combustibilului, de la extracție la utilizare, producție, transport și ardere
- Well-to-Tank (WTT): Emisiile generate înainte de alimentare/încărcare
- Tank-to-Wheel (TTW): Emisiile după alimentare/încărcare
Înregistrarea întregului lanț de emisii este necesară pentru o raportare completă și constituie baza pentru obligațiile de verificare prevăzute de Directiva CSRD.
Ce puteți face cu documentele primite
Toate documentele și datele generate de Carbon Monitor pot fi transmise către auditori în scopul realizării raportului de sustenabilitate.
Atenție!
Chiar dacă întreprinderile mai mici nu sunt afectate în mod direct acum de noile cerințe de raportare, clienții sau furnizorii lor pot solicita informații despre emisii. Acest lucru se datorează faptului că societățile care au obligativitatea de raportare în prezent trebuie să includă și date cu privire la emisiile de CO2e generate de parteneri prin lanțul de aprovizionare.
Ce puteți face acum
Carbon Monitor este disponibil acum clienților DKV Mobility prin platforma de client.
Ne puteți contacta folosind formularul de mai jos și vă vom ajuta cu informațiile necesare.
———————————
Termeni importanți
*Co2e = O unitate de măsură utilizată pentru a compara și cuantifica impactul diferitelor gaze cu efect de seră asupra schimbărilor climatice. CO2e sintetizează diferite gaze cu efect de seră într-o singură valoare bazată pe contribuția lor la efectul de seră în comparație cu dioxidul de carbon (CO2).