Top news

< ÎNAPOI

Cât vor costa taxele de drum în Germania pe rutele principale de marfă după taxa CO2?

SHARE THIS ARTICLE

Conform datelor Autorității Rutiere Române, în perioada 2019 – 2023, în România, au fost înmatriculate 42.304 autovehicule pentru transportul de marfă dintr-un total de 218.704 autovehicule de mărfuri cu plăcuțe românești.

Altfel spus, peste 80% dintre autovehiculele de marfă înmatriculate în România vor fi încadrate automat în Clasa 1 de poluare în noul sistem de taxare din Germania.

Acest fapt presupune scumpirea taxei de drum pe Germania cu până la 83,16% în funcție de tipul autovehicului.

Restul autovehiculelor vor fi clasificate preponderent într-una din clasele 1-3 și doar o mică parte în clasele 4 și 5, adică vor suporta scumpiri ale taxelor de drum cu  până la 74,74%.

Noua taxă de drum din Germania

Îți reamintim faptul că în Germania va fi implementat un nou sistem de taxare, care ia în calcul parametri diferiți față de modelul actual- citește informațiile complete aici.

Concret, cât vor costa taxele de drum din Germania?

Pentru a veni în ajutorul companiilor de transport, specialiștii Smart Diesel DKV au făcut o serie de simulări pentru noile tarife pentru principalele rute din Germania.

Astfel, companiile de transport pot vedea clar care va fi costul cu taxa de drum, pentru clasele de poluare de la 1 la 3, în care se încadrează marea majoritate a autovehiculelor de marfă înmatriculate în România.

Noile valori ale taxelor de drum pe ruta Austria – Belgia

Pentru un camion de 40 tone, 5 axe, normă poluare Euro VI, pe ruta clasică de traversare a Germaniei dinspre Austria spre Belgia, de la Passau la Aachen,  în prezent taxele de drum costă 131,48 euro. După introducerea noilor clase de taxare CO2, în funcție de clasa în care este încadrat fiecare camion în parte acestea vor ajuge la un maxim de 240,82 euro pentru Clasa 1 de poluare. Adică transportatorii vor plăti în plus 109,34 euro pentru taxele de drum pe acest segment, ceea ce înseamnă o majorare de 83,16%.

 

Noile valori ale taxelor de drum pe ruta Austria – Olanda

Pentru un camion de 40 tone, 5 axe, normă poluare Euro VI, pe ruta Suben – Venlo, ce face legătura între Austria și Olanda traversând teritoriul german, acum taxele de drum pentru un camion de 40 t, cu 5 axe, EURO IV pe acest traseu sunt de 142,12 euro, însă după aplicare noilor reglementări vor fi cu 118,18 euro mai mari dacă respectivul autovehicul e încadrat în Clasa 1 sau cu 95,74 euro mai mari pentru Clasa 2.

 

Noile valori ale taxelor de drum pe ruta Austria – Danemarca

Pentru un camion de 40 tone, 5 axe, normă poluare Euro VI, pe ruta Kufstein – Flensburg, ce face legătura între Austria și Danemarca traversând teritoriul german, acum taxele de drum pe acest traseu sunt de 197,60 euro, însă după aplicare noilor reglementări vor fi cu 164,32 euro mai mari dacă respectivul autovehicul e încadrat în Clasa 1 sau cu 133,12 euro mai mari pentru Clasa 2.

Noile valori ale taxelor de drum pe ruta România – Danemarca

Pentru un camion de 40 tone, 5 axe, normă poluare Euro VI, pe ruta Labem – Flensburg, ce face legătura între Austria și Danemarca traversând teritoriul german, acum taxele de drum pe acest traseu sunt de 131,10 euro, însă după aplicare noilor reglementări vor fi cu 109,02 euro mai mari dacă respectivul autovehicul e încadrat în Clasa 1 sau cu 82,32 euro mai mari pentru Clasa 2.

 

În condițiile majorării semnificative a taxelor de drum pe Germania, asigurați-vă că sunteți mereu la curent cu informațiile corecte și cunoaște-ți noile valori,  pentru ca atunci când luați curse spot să vă bazați pe costuri actuale și realiste. Astfel puteți argumenta clar diferențele de cost în negocierile cu clienții.

Vom publica și alte rute des folosite de transportatori, pentru a veni în ajutorul vostru.

Vă reamintim că această modificare a sistemului de taxare în funcție de CO2 nu este singulară în Europa. Austria și Cehia au anunțat că se vor alinia la începutul anului 2024 la Directiva Europeană și vor majora taxele de drum.

Contactează reprezentantul tău de vânzări Smart Diesel sau DKV și verifică toate detaliile.

Tu te concentrezi pe transport, noi facem restul.

Alte știri despre In Europa

You cannot copy content of this page