Top news

< ÎNAPOI

Cehia va aplica taxarea CO2 din 1 Martie 2024

Cehia va aplica taxarea CO2 de la 1 Martie 2024

SHARE THIS ARTICLE

Când începe să se aplice noua taxare CO2 în Cehia?

Din 1 Martie 2024, Cehia urmează să treacă la noul sistem de taxare a drumurilor care ține cont de emisiile de dioxid de carbon (CO2) produse de vehicule.

Ce vehicule sunt afectate?

Toate vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone vor fi supuse taxării CO2. Mașinile electrice sau pe hidrogen de peste 4,25 tone, care erau exceptate anterior, vor fi și ele taxate. Însă vor plăti doar costul pentru infrastructură și zgomot.

Ce se schimbă în noua modalitate de taxare?

Taxele de drum vor fi calculate ca și până acum, în funcție de tipul drumului, de norma de poluare EURO a vehiculului și de nivelul de zgomot. Însă va fi introdusă și o nouă componentă care va lua în considerare emisiile de CO2 produse de vehicul. Vor fi cinci clase de emisii de CO2, similar cu sistemele aplicate deja în Austria și Germania. Clasa 1 va avea cele mai mari tarife.

Cum afli în ce clasă de taxare sunt vehiculele tale?

Mașinile înmatriculate înainte de 1 iulie 2019 și autobuzele vor fi puse automat în clasa 1 de taxare CO2. Pentru mașinile înmatriculate după 1 iulie 2019 folosește calculatorul CO2 gratuit  pentru a afla clasa de emisii CO2. Vei avea nevoie de informații din documentele de la producător (COC – Certificate of Conformity, CIF – Customer Information File) și din talonul de înmatriculare. 

Potrivit unor analize, doar 5-10% dintre mașinile înregistrate pe portalul Myto CZ se vor califica pentru o clasă CO2 mai favorabilă.

Se vor mări taxele de drum în Cehia?

Deocamdată, noile tarife nu au fost încă aprobate. Totuși propunerea include o creștere a taxelor de drum. Spre exemplu pentru camioanele de cel puțin 12 tone majorarea va fi de aproximativ 10-15%. Creșterea tarifelor variază în funcție de categoria vehiculului.

Ce trebuie să faci pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 2019?

  • Dacă ești utilizator de dispozitive Myto CZ post-pay ia legătura cu furnizorul tău de taxe de drum și trimite-i documentele doveditoare (COC/CIF și talon) pentru a putea iniția procesul de înregistrare CO2 cu autoritățile din Cehia.

Dacă ești client Smart Diesel DKV și ai trecut deja prin procesul validării clasei CO2 pentru vehiculele tale în Germania sau Austria lucrăm deja la simplificarea procesului tău de înregistrare pentru Cehia. Mai multe detalii îți vom oferi direct pe e-mail.

Dacă ești utilizator de dispozitive Myto CZ pre-pay te poți înregistra astfel:

  1. Încărcând documentele pe portalul Self Care Myto CZ .
  2. Trimițând  documentele pe email la info@mytocz.eu. Îți recomandăm să verifici când sau dacă primești răspuns.
  3. Prezentând COC/CIF și talonul de înmatriculare al vehiculului la punctele locale de contact și distribuție Myto CZ – găsești aici lista lor.
  • Dacă nu vei apela la nici una dintre modalitățile de înregistrare CO2 de mai sus vehiculul tău va fi încadrat automat în clasa 1.

Atenție! Înregistrarea documentelor doveditoare în portalul Myto CZ va începe după data de 17 februarie 2024.

Dacă ai nevoie de alte informații despre taxarea CO2 în Cehia completează formularul de mai jos și un coleg din echipa taxe de drum Smart Diesel DKV va lua legătura cu tine.

Contactează-ne

Alte știri despre Noutati

You cannot copy content of this page