Top news

< ÎNAPOI

Taxa de drum din Polonia a fost schimbată

SHARE THIS ARTICLE

De la 1 Octombrie 2021 sistemul de taxare din Polonia ViaToll a fost schimbat complet. Noul sistem de taxare e-toll devine unica metoda de plata a taxei de drum din Polonia.

Începând cu aceasta dată, taxa de drum din Polonia a fost schimbată. Noul sistem de taxare se numește e-Toll și înlocuiește complet vechiul sistem de taxare numim ViaToll.

  • Cui se adresează noul sistem ?

Toate mașinile de peste 3,5 tone și autobuze cu peste 9 locuri vor achita taxele de drum în sistemul e-Toll printr-un aparat de bord care transmite datele prin tehnologia Satellit.

  • Care este rețeaua de drumuri taxabile ?

Lista rețelelor de drum taxabile prin sistemul E-Toll o regăsiți aici: List of toll sections (etoll.gov.pl).

!!! Cele 3 autostrăzi private (A1, A2 si A4) se vor achita în continuare cu cardul DKV direct la porțile de taxare.

  • Cum puteți plăti taxa de drum de la 1 Octombrie 2021 ?

Ca și client Smart Diesel aveți la dispozitie mai multe variante:

  • DKV BOX EUROPE  pentru clienții ce utilizează sistemul DKV– dispozitiv ce functionează deja în 12 tări în sistem post-pay.

sau

  • Telepass SAT pentru clienții ce utilizează sistemul MSTS Tolls- dispozitiv ce functionează în sistem post-pay în 9 tări Europene plus câteva tuneluri și poduri.

* Pentru comandarea aparatelor UNICE de taxare contactați echipa de suport dedicată taxelor de drum.

IMPORTANT ! Pentru a utiliza oricare dintre următoarele metode de plată de mai jos este obligatoriu să vă creați un cont pe site-ul E-Toll!

  1. Aparatele de geolocalizare

Pentru a putea achita taxa de drum din Polonia începând cu 01.10.2021 puteți lua legatura cu un furnizor de aparate de taxare  sau dispozitive de geolocalizare pentru achiziționarea unui aparat. Dacă aveți deja contul creat pe platforma e-toll și modalitatea de plată selectată (direct card DKV sau card MSTS Toll), este suficient să adăugați mașina și să legați aparatul la numărul de înmatriculare.

  1. Aplicația mobila e-Toll

Șoferul își poate descărca aplicația e-toll pe telefonul mobil, iar taxa de drum din Polonia se va achita în funcție de localizarea acestuia. Pentru a folosi aceasta metodă de plată în regim post-pay, este necesar să aveți deja contul companiei creat pe platforma https://etoll.gov.pl/en/heavy-vehicles/  și confirmat într-un punct e-toll. Dupa ce șoferul își activează aplicația on-line, primește un ID pe care dumneavoastră trebuie să îl atașați pe cont la numărul de înmatriculare. Detalii despre modul de utilizare a aplicației regăsiți aici.

Pentru ambele variante (aparat de geolocalizare sau aplicație mobilă) se poate opta pentru metoda de plată cardul DKV, direct pe portalul e-Toll.

  • Returnare aparate ViaToll și recuperarea garanției

Începând cu luna Octombrie nu va mai fi necesară returnarea fizică a aparatelor. Pentru a recupera atât garanția, cât și creditul rămas neutilizat pe aparatele viatoll (cele pre-pay) trebuie doar să transmiteți către info@viatoll.pl  sau kontakt@etoll.gov.pl un email care să includă poza cu dispozitivul vechi și seria acestuia, precum și formularul de returnare a sumelor de pe aparat. Garanția și creditul rămase pe aparat se pot recupera pana la data de 30.09.2022. Formularul îl regăsiți AICI iar modelul de completare îl regăsiți AICI.

  • Sancțiuni pentru neplată

Sancțiunile impuse variază între 250 – 1500 PLN în funcție de infracțiunea comisă (înregistrarea greșită a vehiculului, încadrarea vehiculului la altă categorie de taxare, neplata taxei de drum etc.). Amenzile se emit pe numele firmei, exceptând cazul în care mașina a fost încadrată la categoria de taxare greșită.

– în acest caz amenda se poate emite și pe numele șoferului. Mai multe detalii regăsiți aici.

Dacă sunteți interesați de detalii specifice, vă recomandăm să ne contactați la adresa de email dkv@smartdiesel.ro sau luați legătura cu unul dintre reprezentanții noștri de vânzări.

Simplu. Sigur. Smart

Alte știri despre In Europa

You cannot copy content of this page